NIALL KELLY – PROMENADE

Het derde album van de Noordierse singer-songwriter Niall Kelly heet “Promenade” en is de opvolger van het dubbelalbum “Not Sleeping / Hand In Fire” dat eind vorig jaar opnieuw werd uitgebracht en eigenlijk een bundeling is van twee respectievelijk in 2015 en 2012 in eigen beheer uitgebrachte platen van deze nu in Londen wonende folkrockartiest.

Voor die re-releases en voor “Promenade” heeft hij met ‘Glovebox Records’ wel een label gevonden dat in hem gelooft en dat bereid werd gevonden om negen van zijn eigen nieuwe composities op te nemen en als derde soloplaat uit te brengen. Dat dit een terechte keuze van het label was moge blijken uit de kwaliteit van de songs die Niall Kelly op dit door hemzelf in samenwerking met Tucker Nelson geproduceerde album heeft geplaatst.

Hij opent alvast ijzersterk met het ritmische uptemponummer “Burned By A Little Love” dat meteen gevolgd wordt door het vrolijk optimistische “Stranger In Love” met een pianomelodie die ons doet denken aan “The Way It Is” van ‘Bruce Hornsby And The Range’ uit 1986. Qua arrangementen en orkestratie is dit eigenlijk geen typische folkplaat, want er zitten zo’n mooie melodieën en songteksten in deze nummers waardoor dit album zich toch wat onderscheidt van de meestal treurig of sober klinkende folktroubadourplaten die onze redactie bereiken.

De albumtiteltrack “Promenade” die u op de video kunt beluisteren is ook al zo’n catchy oorwurm die ons sterk kan bekoren. Niall Kelly heeft zich door de jaren heen door allerlei diverse muziekgenres laten beïnvloeden: de soulmuziek, country, blues, rock en pop vooral afkomstig van de betere singer-songwriters hebben hem duidelijk in de richting gestuurd waarin hij dezer dagen actief is in de muziekwereld.

Die invloeden uit de soulmuziek komen bijvoorbeeld duidelijk opduiken in de schitterende ballad “Polly May” waarin ook heel knap pianospel en voortreffelijk zangwerk te horen valt. Toch is onze favoriete song op deze plaat het nummer “Got It Made” dat begint als een akoestische pianoballad om daarna met trompetgeschal en violen uit te groeien tot een beklijvend, emotievol liedje dat alweer schitterend wordt gezongen door Niall Kelly.

Het gemak waarmee er daarna in het nummer “The Letter” vlotjes op uptempo swingend werk wordt overgeschakeld toont nog maar eens aan over welk groot talent deze Niall Kelly lijkt te beschikken. Want meteen na dat nummer verandert hij probleemloos weer het geweer van schouder en belanden we in het diepste tranendal via de alweer briljante emo-ballad “Sparrow”. Ook de daarna volgende pubrocker “Turned It A Little Loud” en de heerlijk walsende slotsong “Quarter Mile” zijn leuke liedjes waarvan je tijdens de beluistering keer op keer opnieuw mateloos kan genieten.

Kritikasters zullen misschien wel zeggen dat negen liedjes geen echte volwaardige plaat maken, maar als die negen songs allemaal even schitterend zijn, dan hoeft het voor ons echt niet meer te zijn om te kunnen concluderen dat “Promenade” van Niall Kelly tot één van de allerbeste platen van 2019 zal behoren. De kans om aan het einde van dit jaar in ons jaarlijstje van tien beste albums op te duiken is dan ook vrij reëel en groot.

(valsam)

CD-RELEASE: 24 MEI 2019

 

Artiest info
Website  
 

Label: Glovebox Records

video